ZBIRKA HAIKU

Alma Anakiev: Polžja hiša

spremna beseda: Maja Novak

haiku, 1999, 32 strani

9 x 15 cm, broširano

ISBN 961-6314-10-6

razprodano

Avtorica zbirke petintridesetih haikujev je dvanajstletna Alma Anakiev, ki je na enem najodmevnejših mednarodnih haiku natečajev ITOEN (Tokio) leta 1997 prejela nagrado za odličnost (Excellence Award). Njen haiku kot oblika presega ločnico med zahodnjaško in vzhodnjaško kulturo ter sodi med umetniške zvrsti, ki bi jih lahko poimenovali skupna dediščina človeštva.

Ion Codrescu: Kapljice rose

prevod: Aleš Mustar, spremna beseda: Primož Repar

haiku, 2000, 56 strani

9 x 15 cm, broširano

ISBN 961-6314-08-4

Ion Codrescu, romunski pesnik, pisatelj in slikar. Izdal je številne haiku knjige in organiziral mednarodna srečanja. Nekatere njegove knjige so izšle tudi večjezično.

Kapljice rose, izbor iz več haiku zbirk, se uglašajo z glasovi narave in gorsko tišino: v avtorjevih haikujih zaslišimo glas vetra, živali, vode, ptic, žuželk, pa tudi molk gorskih ljudi in zasanjanih juter.

Zoran Doderović: Zastrupljena reka

prevod in spremna beseda: Primož Repar

haiku, 2000, 32 strani

9 x 15 cm, broširano

ISBN 961-6314-08-4

Zoran Doderović, pesnik in zgodbar iz Vojvodine, je znamenito pesniško ime v svetu haikuja. Je urednik Haiku momenta in Haiku informatorja, od leta 2000 pa tudi glavni urednik založbe Moment Book.

Haiku Zorana Doderovića izžareva »temeljno odprtost« človeka, ki je lahko zgolj posameznik, konkretna individualnost, do sveta, katerega del je tudi sam, in to prav takšen, kakršen je. V Zastrupljeni reki najdemo neposredno zenovsko ali družbeno ekološko obarvani haiku, ki ga preprosto moramo brati.

Jim Kacian: Iz kamna

prevod: Božo Viher, spremna beseda: Primož Repar

haiku, 2000, 54 strani

9 x 15 cm, broširano

ISBN 961-6314-08-4

Jim Kacian, pesnik, založnik in nekdanji teniški profesionalec, živi v Virginiji v ZDA. Je lastnik največje in prestižne založbe angleško pisanega haikuja v svetu Red Moon Press in glavni urednik zbirke Red Moon Anthology ter mednarodne haiku revije Frogpond.

V zbirki Iz kamna gre pravzaprav za vprašanje idealne forme. Jim Kacian je namreč mojster atomizirano natančnega izraza. V tem smislu je njegova forma prosta, svobodna. Njegov haiku odraža desubjektivizirano zavest. Prisotnost zavesti je pri Kacianu povsem duhovna kategorija, a paradoksalno izražena zelo neposredno na nekem objekt-subjektnem obzorju, ki se včasih prikaže v skrajno asketskem jeziku z izjemno neposrednim učinkom. Kacian daje objektivnosti samo mero.

Nikolaj Kančev: Duša vodnjaka

Prevod in spremna beseda: Dimitar Anakiev

haiku, 1999, 32 strani

9 x 15 cm, broširano

ISBN 961-6314-19-X

Nikolaj Kančev (1936) je eden najpomembnejših bolgarskih pesnikov. Njegove pesniške knjige so prevedene že v skoraj dvajset jezikov.

Čeprav »notranji pejsaž« ni popolna novost v haikuju, je njegov pojav na Zahodu svojevrsten dialog s samo formo in vprašanjem, kaj haiku je in kaj ni. Kančev v Duši vodnjaka pritegne s svojo močjo in izjemno metafizično globino. Njegova pesniška moč je v zmožnosti izraziti svojo sugestivnost z zgoščenimi slikami narave, družbe ali miselnih sintagem, s čimer zgradi edinstveno stvarnost, katere fragmenti govorijo skozi haiku. Ta vznemirljivi in v mnogočem dramatični in pretresljivi lirski rokopis spremljajo uporaba ljudskih rekov in pregovorov, folklora, literarne reminiscence, notranje deskripcije, imaginativnost in besedna igra.

Ban’ja Nacuiši: Romanje po zemlji

prevod: Ban’ja Nacuiši, Dimitar Anakiev, Primož Repar

spremna beseda: Dimitar Anakiev

haiku, 2000, 112 strani

9 x 15 cm, broširano

ISBN 961-6314-17-3

Ban’ja Nacuiši (1955) je najmlajši japonski akademik, profesor na univerzi Meiji v Tokiu in eden vodilnih sodobnih japonskih haiku pesnikov. Prejel je številne nagrade doma in po svetu.

Romanje po Zemlji čudežno združuje izvirno haiku tradicijo in modernost, s katero je Nacuiši zaslovel po vsem svetu. Njegov novi in revolucionarni koncept haikuja, temelječ na kozmopolitski »ključni besedi« (key-word), je popolnoma pretresel tradicionalni haiku, utemeljen v besedi za letni čas »kigo«. Pred nami ni samo zbirka potopisnih haikujev, ampak z njo Nacuiši oživlja tradicionalno podobo haiku pesnika – pohajkovalca, popotnika in romarja. Zato najdemo v njej najrazličnejše pesmi: od tistih, v katerih prevladuje moderni izraz, s katerim je avtor dosegel svetovno slavo, do tistih, ki so blizu tradiciji. Paleta zbirke je pisana in pravi praznik za haiku sladokusce.

Rudi Stopar: Srčni veter

spremna beseda: Vladimir Devidè

haiku, 1999, 64 strani

9 x 15 cm, broširano

ISBN 961-6314-09-2

razprodano

Rudi Stopar je za svoje haikuje prejel več prestižnih mednarodnih priznanj in nagrad. Za njegove pesmi je značilno bogastvo oblik in figur. Ob teh, ki so izraz čistega doživljanja, brez vsakršne intervencije med impresijo in ekspresijo, kar je temeljna zahteva resničnega haikuja, lahko vidimo tudi čiste slike v najboljši tradiciji Jose Busona, metafore in celo nadrealizem, pa tudi čisto liriko kot konstanto vseh pesniških form.

Tone Škrjanec: Sonce na kolenu

spremna beseda: Primož Repar

haiku, 1999, 16 strani

9 x 15 cm, broširano

ISBN 961-6314-12-2

razprodano

Tone Škrjanec, ki ga poznamo predvsem kot pesnika in prevajalca, se tokrat razkriva tudi kot haiku pesnik. Knjižica Sonce na kolenu preseneča z izredno inovativnim premoščanjem razlik med klasičnimi pesniškimi in haiku izraznimi sredstvi. Njegovi haikuji so intuitivni odziv in odmev lastnega življenjskega izkustva, ki je razsvetljava trenutka.

Darjo Volarič: V ribniku neba

spremna beseda: Dimitar Anakiev

haiku, 1999, 20 strani

9 x 15 cm, broširano

ISBN 961-6314-11-4

razprodano

Večina haikujev Darja Volariča je povsem »očiščena« vsebine, ki ne pripada naravnemu okolju. V mnogih najdemo obilje in celo preobilje naravnih tem. Pisec spremne besede Dimitar Anakiev pravi: »Na tak način je stkal svojo zbirko naravnih tem in iz nje naredil zenovski kažipot k sebi, k naravi in Kobaridu.«

Jože Volarič: Odtisi bosih nog

spremna beseda: Primož Repar

haiku, 1999, 96 strani

9 x 15 cm, broširano

ISBN 961-6314-08-4

razprodano

Haikuji v tej zbirki so izbor iz več kot dvajsetih knjig vsestranskega ustvarjalca, kiparja in pesnika, velikega haidžinskega duha Jožeta Volariča. Gre za briljantne izraze haiku trenutka in pravi zenovski izraz, ki je vselej celovit in ga še zlasti zato ne moremo podrediti klasičnim literarnim »kanonom«.