ZBIRKA AURORA

Miro Bregar: Lobo

poezija, 1996, 56 strani

12 x 20 cm, broširano

ISBN

razprodano

Pesnik avtentično išče in raziskuje notranja spoznanja, ki jih današnji, tehnološko usmerjeni svet tako pogreša. Pri tem razkriva rane svoje svobode, ceno divjanja po neslutenih svetovih samote. V tradicionalno obliko pesmi je tako vtkana avtorjeva čutna podoba. Raven človeških odnosov, ki se izrisuje, zato ni več idealizirana. Njegove pesmi se ne izlijejo v patetično samopomilovanje, še vedno je ostalo toliko nedorečenega.

Franko Bušić: Razneslo ti bo prekleto bučo

prevod: Jurij Hudolin in Ivo Antič

pesmi, 1998, 46 strani

14 x 20 cm, broširano

ISBN: 961-90188-9-3

redna cena:

znižana cena:

Pesniški prvenec splitskega avtorja izhaja v drugi državi. Avtor se spogleduje z lautreamontovskim svetom okrutne domišljije. Je brezkompromisen borec, zaprisežen antikristovi viziji sveta – vse ovire na svoji poti odstranjuje radikalno. Nasilje je prepleteno z mračno spolnostjo, svet je poln maščevanja in ponorelih vojakov. Njegova lirika stavi na prvo žogo. Že skoraj militantna optika preprečuje objavo večine avtorjevih pesmi v njegovi domovini. Pesnikova pobesnelost je logična odslikava bednega balkanskega kotla, kjer vladata anarhija in prevara, in dokaz o njegovem obstoju.

Ivan Dobnik: Kaligrafija lire

spremna beseda: Boris A. Novak

pesmi, 1999, 63 strani

14 x 20 cm, broširano

ISBN: 961-6314-03-3

redna cena:

znižana cena:

Radikalen zasuk v razvoju poetike namesto suhe narativnosti ponuja gosto in svežo metaforiko, ki priklicuje mitološke spomine in kozmološke slutnje, z decentnim razkošjem jezika pa pritrjuje čudežu življenja. Lepe podobe iz narave upesnjuje v brezčasne pokrajine, s sodobnim besednjakom pripete na današnjo eksistencialno izkušnjo. Osrednji impulz Dobnikove lirike pa je nedvomno ljubezen, doživeta na način poduhovljenega erosa, ki se z ljubljenega bitja razliva na vesoljni svet in vesoljni svet občuduje kot ljubljeno bitje.

Bojana Kunst: Višnje v čokoladi

spremna beseda: Maja Novak

kratka proza, 1997, 107 strani

14 x 20 cm, broširano

ISBN: 961-90188-7-7

razprodano

Prozni prvenec Bojane Kunst so z neposredno erotiko nabite kratke zgodbe, v katerih avtorica gradi svet zase. Zapisi so polni nenadnih zasukov in odkrivajo dvoplastni svet biseksualnosti – bogat besedni zaklad, podprt z veščimi psihološkimi vložki, iskreno popisuje erotične pripetljaje. Veščina pripovedovanja se kaže v trdni dramaturški strukturi posameznih črtic, pa tudi v pretanjenem posluhu za detajl, ki z visoko asociativnostjo prepričljivo podaja atmosfero zgodbe in pogled v čustveni svet nastopajočih. Njen pisateljski šarm vsebuje zbrušen občutek za erotične silnice, ki se krešejo okrog nas, a jih večina ne zazna. Kljub bohotenju erotike, ki je vedno iskrena, neposredna, prvinska in groba, in kljub ekstremnosti stanj zgodbe nikdar ne zdrsnejo v pornografijo, cenenost in ne težijo k šokantnosti in provokativnosti.

Vesna Milek: Kalipso

sozaložnik: Študentska založba

urednik: Jurij Hudolin

roman, 2002, 354 strani

17 x 21 cm, broširano

ISBN 961-6314-22-X

Kalipso je provokativen roman o nenavadnem dekletu, ki se je dokončno poslovila od pubertetniških prividov in je torej ostala zunaj velikih zgodb svojega družbenega in socialnega prostora. V vsakdanjiku se srečuje z najrazličnejšimi pop ikonami in abstraktnimi ljubeznimi na daljavo. Na meji agonije ji vendarle uspeva ostati na površini in preživeti. Sledi trpko spoznanje o prepuščenosti lastni samoti in vpreženosti vanjo.